Seglinge PRE

Alla inlägg under mars 2011

Av Marianne - 12 mars 2011 14:52

Den här veckan har vi varit sjuka och eländiga här på gården. Magsjuka och förkylning. Hästarna måste ju skötas i alla lägen, så vi har kämpat på efter bästa förmåga. Det fina vädret gör ju förstås att allt känns lite lättare. Solen skiner och snön töar. Det har börjat dyka upp snöfria fläckar i hagarna och hästarna är där och gnager som besatta.

Något som är roligt är att årets föl börjar födas. Ja, inte här ännu men hos andra PRE-ägare. Åh, vad jag längtar.

Resultatet av färganalyserna har kommit. Äntligen. Inget sensationellt. Jag kollade Malpica och Belleza. Malpica har bara svart anlag, vilket jag har misstänkt efter att ha tittat bakåt i stammen. Jag var mer nyfiken på Belleza. Hon har fuxar både på mammas och pappas sida. Dessutom har hon ju en lite mattsvart färg.

Hon hade bara svart och fuxanlag, men det var ju roligt i alla fall. Habanero XLI som jag skall betäcka med har nämligen också fuxanlag.

Det verkar förresten som om många missförstår svaret på färganalysen lite. Plötsligt verkar alla hästar ha fått blekanlag och skimmelanlag. Vad det egenligen står är möjlig färg på avkommor tillsammans med hästar med sådana anlag. På dom sista sidorna kan man leta reda på sin egen hästs kombination och se vilka anlag den har.


I måndags kom den frysta sperman till Sverige, så nu är det bara stona det hänger på. Mina båda skall ju föla först, så det dröjer lite innan vi kan inseminera. Spännande är det i alla fall.

Här kommer ett par bilder på en glad Sevillano från i dag. Han gick och letade efter gammalt fjolårsgräs när jag kom med lunchen, men den var i alla fall mer lockande.

  

  

Av Marianne - 4 mars 2011 20:10

Plötsligt är det en massa skador. Ja inga allvarliga, men som ändå har behövt kollas av veterinär. Iliada lyckades bli sparkad på sitt andra bakben också. Nu verkar det ha lugnat ner sig i stoflocken i alla fall. Belleza har fått gå undan för dom andra och det är väl bra eftersom hon är dräktig. Invicta rör sig dock obehindrat i hela flocken, ja det är väl Harina (storasyster) som kör med henne lite.

En i lösdriften har fått en repa på hornhinnan, det behöver övervakas och behandlas tre ggr om dagen. En annan i lösdriften har ett sår som inte vill läkas riktigt, men det börjar ge sig nu. Det är väl det varmare vädret som gör att dom rör på sig mer. Pojkarna i lösdriften utnyttjar hela sin stora hage nu. Äter på träd och buskar och leker en hel del. Det har kommit en ny tvåårshingst i till gänget den här veckan. Nu är dom fem stycken.

Joyero och Avatar har fått sällskap av en Hannoveranerkille som heter Danzant. Han har gått tillsammans med ett par äldre valacker. Han blev jätteglad över att få jämngamla kompisar. Det passar honom mycket bättre. Bilder på dom kommer.


I dag har Larsson flyttat hem. Han är nu tre år och har varit här sedan han var liten. Han heter egentligen Don Larsson och är Hannoveraner/PRE-korsning. En av dom trevligaste hästar vi har haft här. Han var hingst till för några veckor sedan och så otroligt snäll.

Han har blivit en ståtlig kille.


Här med matte Helena Savander


     

Av Marianne - 2 mars 2011 21:59

Så härligt med sol och lite varmare väder. I dag 2 plusgrader.


Malpica har nu 5 veckor till ber. fölning. Hon njuter i solen med sin mage.

  


Vi var ju i Göteborg i helgen. Det var 5 grader varmt och barmark. Jag såg en Magnolia full med knoppar.

    


Jag var på FSHS (Förbundet för spanska hästen i Sverige) årsmöte. Mycket dålig uppslutning. Är ingen intresserad av rasens framtid i Sverige? Nu har ju även ägare till PRE-korsningar möjlighet att vara med. Tyvärr får ju inte föreningen registrera korsningarna. I sista stund bestämde Jordbruksverket att Hästavelsförbundet skall göra det, men det kommer att finnas tävlingsklasser för korsningarna i alla fall.

Vad som avhandlades på årsmötet kommer väl att redovisas på hemsidan eller genom utskick antar jag. Det var förslag på en tidning bl a och det kommer att bli två tävlingar i år. Skåne (i maj) och Skövde (i sept).


Ännu ett vårtecken. En av mina pelargoner har börjat blomma. En miniatyr som heter David Mitchell.

  

Vi har haft ännu ett besök av studenterna från SLU som går en kurs i rådgivning till djurhållare. Dom tillbringade hela måndagen här med att gå igenom stallar, hästar, foder och hagar. Spännande att höra vad dom gör av det hela. Det blir en redovisning i maj. Här tog dom prov på hösilaget.

  


Ovido - Quiz & Flashcards