Seglinge PRE

Alla inlägg under februari 2010

Av Marianne - 14 februari 2010 11:33

Natalie var snabb, bilderna kom redan i går kväll.

Alltså fotograf är Natalie Lindholm.

  

  

  

Carrera på berget

  

En fin bild på Malpica och Carrera

  

ANNONS
Av Marianne - 13 februari 2010 17:02

kräver god kondition, av den som skall försöka få dom att röra på sig i snön .

I dag var Natalie Lindholm här och tog bilder till sin kommande PRE-bok. Önskemål: vit hingst i snö. Sevillano ville hellre stå och prata med två brunstiga ston i hagen bredvid. Han tyckte i varje fall att det var onödigt att pulsa i djupsnön utanför hans upptrampade stig längs staketet. Jag fick nästan springa lika mycket som han. Nu får vi bara hoppas att det blev någon lyckad bild.

Stona var svårare att fotografera. Dels var vädret mulet och grått, så bruna och framför allt svarta hästar blir nästan bara skuggor, och så ville dom hellre komma fram och kela än att lämna flocken och springa. Vi kom överens om att göra om det längre fram i vår när vädret är bättre, och hästarna ser roligare ut också.

Jag gjorde ett testfoto på förmiddagen av Malpica och färgerna blir inte roliga i det här ljuset. Malpica ser också skeptisk ut. Kom och klia mig i stället!

  

ANNONS
Av Marianne - 12 februari 2010 22:07

I går friserades stona. Oj, vad fölens manar växer. Jag klippte alla ungefär samtidigt förra gången,  och jag tror att fölens manar hade vuxit dubbelt så mycket som dom vuxna stonas. Snyggt blir det i alla fall.  Hästarna skall fotagraferas. I första hand Sevillano, men stona också om tiden räcker till.

Så i dag tvättades Sevillano. Ingen totalrengöring, men så att han ser hyfsat ren och fin ut i alla fall. Vita hästar har ju en förmåga att få gula fläckar lite här och där.

Favoritobjektet just nu, Harina, blev tex jättefin tycker jag.


Så måste jag visa vår duktiga Kalle, 2 år, som är i travträning hos Kristin Eriksson.   


     

Av Marianne - 11 februari 2010 19:52

I går red jag Sevillano, och vi provade en ny övning som jag hittade på

www.bandidos.blogg.se   Annie kallar den Pärlor i långa rader. Det går i korthet ut på att man rider volter längs långsidorna i storlek och antal efter hästens förmåga och i valfria gångarter. Det var otroligt effektivt. Man känner verkligen var problemen sitter och hur det lossnar eftersom. Sevillano tyckte att det var en knölig och onödig övning till att börja med. Men så började han väl känna att det inte var så svårt i alla fall, och så småningom jobbade han på riktigt bra. Vi gjorde lite andra övningar som skänkelvikning och öppna på volten. Så kom ett par av dom där obeskrivbara ögonblicken. Först gjorde vi några galoppfattningar och det kom en galopp som höll på att slunga mig ur sadeln. Först förstod jag inte riktigt vad som hände, men så insåg jag att det var en riktigt samlad och kraftfull galopp. Jag har ju tränat honom med långa tyglar att ta enstaka galoppsprång på det sättet. Wow, min stridshäst!! Så skulle vi prova lite tramp eller halva steg.

Det blev en ganska kort och samlad trav. Jag tänkte på vikten av framåtbjudning

så jag lät honom öka steglängden lite i taget, och wow igen. Jag satt där med ett stort leende och berömde honom. Jag hade ingenting i handen och svävade på moln. Jag har inte upplevt något av detta tidigare så jag känner att det går framåt.  Nu måste jag se till att någon filmar eller fotograferar oss någon dag, så jag och andra intresserade får se hur det ser ut också. Tack Annie för tipset i alla fall. Den övningen förde oss ett steg vidare.

Tills vidare får ni föreställa er hur det skulle kunna se ut (och hur det känns att sitta på honom när han tar i).

  Av Marianne - 7 februari 2010 22:46

Otroligt vad unghästarna utvecklas och ändrar utseende fort. Jag borde följa dom bättre med bilder. Det är roligt att titta på senare, för man glömmer så fort.

Här är i alla fall Harina nu 10 månader. Jag fick inte riktigt med hela henne för jag hade två hästar bakom mig som stod och knuffade och ville ha uppmärksamhet, Malpica och Carrera. Harina har varit lite av den fula ankungen, men jag vet att hon kommer att bli jättesnygg till slut.


Nicke har det bra med sin barnvakt Ducke, men han går och väntar på sin kompis Dijon som snart skall få dela hage med dom. Då blir det nog full fart.


I dag red jag Sevillano i ridhuset och även i dag fick vi sällskap. Först av två ston. Det tyckte han bara var trevligt. Så kom det två hästar till och då gav jag mig och avlsutade ridpasset, men Sevillano skötte sig perfekt. Ridningen gick jättebra i dag. Jag red nästan enbart med bettet. Lite tjock och slö har han blivit i vinter. Det märks nu när han inte är stressad av att något gör ont, utan gärna slöar till i stället. Det gör nu inte så mycket, för en PRE är inte så svår att väcka upp.     

Av Marianne - 6 februari 2010 22:13

Vi gjorde en tuff resa till Skåne, Linda och jag. Vi mötte ett snöoväder som kom söderifrån. Det var bitvis väldigt jobbigt att köra. Men det var det värt. På torsdagen sken solen, när vi åkte runt och tittade på hästar. Vi blev väl emottagna och fina hästar såg vi. Nu skall Linda smälta intrycken och försöka bestämma sig. Det var lite speciellt att se Skåne med full vinter och massor av snö.

När vi kom hem igen hade det förstås snöat ännu mer hemma och på fredagen passade Svea, vår hund, på att rymma. Hon hade lockats av att rådjuren nu går utanför dörren. Hon var alltså ute och drev rådjur. Det var bara det att snödjupet nu är minst en halvmeter, så hon försvann ju ner i snön. Jag var orolig att hon skulle tappa orienteringen och inte orka ta sig hem. Hon brukar driva i mindre än en halvtimme och nu var hon borta i två timmar. Till slut kunde vi lokalisera henne pga skallet till ett öppet fält. Då var hon rejält trött och orkade knappt ta sig framåt i snön. Jag stod på vägen och peppade henne så att hon kämpade sig mot mig. När hon väl kom hem åt hon massor av mat och sedan sov hon i nästan ett dygn.

I dag tänkte jag träna Sevillano med långa tyglar i ridhuset. Först var det en annan hingst där, och det var inga problem. Vi är bortskämda med att vara ensamma. Så kom det en häst till. Då avslutade vi dagens övning.  Man har ju inte så stor kontroll med långa tyglar, om han nu skulle börja göra sig till för ett sto tex. Men det är väl något vi borde öva på kanske.


Av Marianne - 2 februari 2010 21:44

I dag skulle jag gå en promenad med Svea, en bit pulsande i snö och sedan plogad väg. Men Svea ville absolut gå vår längre runda i skogen och förbi sommarhagarna. Stigen var väl upptrampad av rådjur och annat vilt, så det såg väl ok ut, tills vi kom ut på första fältet där snön var betydligt djupare och den rådjurstilltrampade snön inte bar mig. Jag sjönk ned ett par dm i varje steg. Jag började ångra mig men fortsatte. Jag trodde till slut inte att jag skulle orka hela vägen. Det var mitt tuffaste motionspass på länge. Jag var helt slut efteråt. Svea var i alla fall jätteglad. Många intressanta dofter, och inte särskilt jobbigt för henne.

Det blev därför ingen ridning i dag. Jag har lite dåligt samvete, men jag orkade inte.


Malpica fick lite strechövningar i stallet.


Harina blev bortmotad av Iliada i vid lunchfodringen i dag. Det tyckte inte Harina var ok. Hon sparkade högt bakut mot Iliada (som är högst i rang i hagen). Jag tror att både jag och Iliada blev lika förvånade. Ingen annan häst skulle våga göra så. Harina går omkring obehindrat i flocken och blir accepterad av alla. Det har givit henne lite väl gott självförtroende tydligen.


I morgon skall jag följa med Linda (som hade Duro) till Skåne. Hon letar fortfarande efter en ersättare till honom. Vi skall titta på några tänkbara kandidater.

Av Marianne - 1 februari 2010 21:55

Det har kommit ännu mer snö under helgen och vi upptäckte att eltråden i lösdriften var strömlös. Som tur är har vi järnrörstaket och trästaket runt stonas lösdrift, men runt unghingstarna är det till hälften eltråd. Det blev till att pulsa runt i den djupa snön och leta trasig tråd. Den var av på ett ställe, som lagades, men ingen el i alla fall. Suck! I dag har vår gårdskarl fått fortsätta leta i angränsande hagar, och hittade ett par ställen där tråden var dålig. Så blev det elavbrott (bara en halvtimme) precis innan han skulle gå hem, så vi får vänta tills i morgon med att kolla och hoppas att det fungerar.

I dag har tre unghingstar i lösdriften blivit verkade. Tyvärr så tränas inte dom lika mycket som dom uppstallade hästarna på att hanteras och lyfta hovar, så det är lite stökigt när dom skall verkas. Men det gick bra i alla fall.

Sevillano fick en stund med long reins i ridhuset. I dag med bara tränsbett. Det gick jättebra. Han var inte det minsta bekymrad. Vad skönt. Det verkar som om jag har hittat ett bett som passar honom bra (förutom att han är tillfixad i munnen förstås). En rak stång, av kortare slag.
Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se