Seglinge PRE

Alla inlägg under december 2009

Av Marianne - 15 december 2009 21:43

I dag kom equiterapeuten och tittade på Malpica. Jag har ju misstänkt att det är något fel eftersom hon har sparkat mot mig flera gånger. Hon står också ofta och avlastar något av bakbenen. Det blev mycket tydligt när man tittade på henne

bakifrån (den ena sidan var högre än den andra) och när hon vände på bakdelen

(det var med stor möda hon klev runt). Hon var också väldigt kinkig med vänster bakben. Hon blev behandlad bla med akupunktur.

Hon fick stå med nålar i ca 15 min och man hörde hur det knäppte när spänningarna släppte.

  

Hon suckade och slickade sig om munnen och visade på alla sätt att något hände.

Hon mjuknade och  började belasta båda bakbenen. Slutligen fick hon lite massage.

   

Så bäddades hon in i varma täcken (hon har aldrig haft täcke på sig förut) och så gick vi på en 20 min promenad. Vi gick till största delen i ridhuset för det var snöstorm ute. Nu har vi fått en hel del övningar att jobba med tills hon får nästa behandling i mitten av januari. Det verkar lovande. Jag tycker att hon rör sig ledigare redan. Efteråt ställde hon sig i ett hörn av boxen och somnade utan att ha ätit. Det tog tydligen på krafterna. I kväll när jag fodrade såg hon jättepigg pch glad ut. Det känns jättebra. Man blir så olycklig själv när hästarna inte mår bra.  

Av Marianne - 12 december 2009 16:40

Ja,  jag har  i alla fall ridit en liten stund. Helena var här  och red Sevillano med bara ridkapson. Det går jättebra. Men han är lite försiktig och ibland törs han inte riktigt lita på att det inte skall göra ont i munnen. Han slappnade av efter en stund och det såg riktigt trevligt ut.

Till slut blev jag så ridsugen att jag inte kunde hålla mig. Det var 7 veckor sedan jag satt på honom sist. Åh vad mysigt det var. Jag har ingen styrka ännu i min högerhand, men vad gör väl det när man sitter på en PRE. Mmmmm! Det var lite knepigt när jag skulle av. Jag fick ta stöd med armbågen på  sadeln.  Men det gick. Sevillano var snäll och stod blick still medan jag krånglade mig ner.


Han är så go min kompis.

  

Av Marianne - 9 december 2009 19:07

Nu har jag fått en tid hos hästtandläkaren för att kolla Sevillanos mun. Om en månad. Tills dess blir det bettlöst som gäller. Skönt att få honom kollad i alla fall.


Vi har också bokat tid med en equiterapeut för Malpica. Det blir redan nästa vecka. Innan jag fortsätter hennes träning vill jag kolla hennes rygg och bakdel. Misstänker att det kan finnas någon orsak till att hon har sparkat mot mig några gånger. Det är inte likt en PRE att göra det.


I morgon skall mitt gips tas bort. Åh, vad skönt det skall bli. Det tar väl att tag innan handen går att använda som vanligt, men bara att slippa den stora klumpen blir en lättnad.

Jag längtar efter att få frisera och göra hästarna fina. Just nu ser dom ut som ett gäng vilda islandshästar (inget ont om islandshästar, men dom här skall inte ha sådan man). Och att rida Sevillano, som jag inte har gjort på en och en halv månad nu. Och att rida Iliada innan hon blir för tjock. Och att ta ned fölisarna till ridhuset och se hur dom rör sig. Vad jag har saknat allt detta. Det kunde ju varit värre problem, men jag längtar.


Jag fick en färsk bild på en av Sevillanos avkommor som föddes i somras, Mingan, mamma är varmblodstravare. Han ser fin ut och verkar ha ett mycket trevligt temperament.

Mingan bor på Åland.  

Av Marianne - 7 december 2009 21:45

Just nu har vi drabbats av en förkylningsepidemi här på gården, inte svininfluensan tack och lov. Jag var först ut i början på förra veckan. Har jag smittat alla  ? Sedan har den ena efter den andra insjuknat. Måtte nu inte vikarierna bli sjuka innan dom ordinarie är friska igen, och här går jag med min gipsade hand och kan inte hjälpa till med stalljobbet. MEN hästarna är friska allihop. Ja, det var förstås en av inackorderingarna som blev skrämd i går och hoppade (kravlade) över ett järnrörstaket och skrapade båda bakbenen. Han blev stående instängd mellan två hagar tills vi kunde hjälpa honom ut därifrån, stackarn. Han är lite öm och svullen i dag, men det går nog över snart.

Av Marianne - 5 december 2009 17:48

Vintermörkret vore bra trist om vi inte hade sådana här glädjeämnen. Sju hästar med ryttare var på plats under fredagen. Ja det skulle ha varit åtta, men en hade skadat en hov och fick stanna hemma. Matte Linda kom hit och tittade i alla fall.

Och Sevillano hade ingen ryttare, för jag kan inte rida med min skadade hand och medryttaren Helena låg hemma jätteförkyld, men Sevillano deltog ändå med Paulo på ryggen   . Tyvärr kunde vi konstarera vad jag har misstänkt ett tag, att  Sevillano har fått problem med munnen igen. Han försöker undkomma bettet på vänster sida. För ett år sedan började  han krångla på olika sätt. Jag fick honom kollad på Ulltuna och det plockades bort rester av en vargtand. En bit satt kvar i käken men gjorde ingen skada då. Nu har nog den lossnat, så det blir ett nytt besök där.

Vi hade också besök från Åland. Karola som har en liten avkomma efter Sevillano satt här och drömde om den dag när hon deltar med sin Mingan.

Här är några av fredagens deltagare. Tyvärr var ljuset i ridhuset lite svagt för min kamera så det blir inte många ridbilder.

Först ut var Elisabeth och Amanda. Det är så roligt att se hur bra dom två passar ihop. Dom är så trygga med varandra.


Så en bild på Åsa med Pronette, holländsk Gelderländare,  som också verkar trivas jättebra ihop.

  


Här är Pernilla som red treåriga frieserstoet Mintje åt Kerstin som för dagen var lite skadad. En jätttesöt häst men med en del egen vilja.

  


Och till slut Sevillano och Paulo som lyckades genomföra  ett rejält träningspass trots munproblemen.

  

Av Marianne - 2 december 2009 15:53

Ja så blev jag jätteförkyld när jag kom hem och orkade nästan ingenting ett par dagar. Här kommer i alla fall några bilder.

Vi såg en del jättestora ston och hingstar, som inte bara var låmgbenta utan grova också.


Det fanns också maffiga svarta hingstar. Hoppas att det kommer någon till

Sverige snart, jag behöver en till mina svarta ston.


Och så alla dessa färger. Den här var väl söt.


En bild från Alta Escuela klassen.


Och en bild på ett körekipage från kvällsshowen.

Ja man kan fortsätta hur länge som helst. SICAB är fantastiskt, i alla fall om man är PRE-nörd.              

Ovido - Quiz & Flashcards